Obaveštenje o kolačićima

Veb sajt privrednog društvaGold Star Plus doo Prijepolje (u daljem tekstu: Gold Star): www.GoldStar.rs (u daljem tekstu: sajt)  koristi kolačiće. Kolačići pre svega prikupljaju podatke koji služe funkcionisanju sajta, prilagođavanju sadržaja sajta korisnicima, omogućavanju funkcija društvenih mreža i pružanju boljeg korisničkog iskustva.  

Podaci o upotrebi sajta sadržani u kolačićima mogu biti dostupni i partnerima Gold Stara koji mu pružaju usluge oglašavanja ili analize (ponašanja korisnika na sajtu, posećenosti i sl), društvenim mrežama koji ih mogu kombinovati sa drugim informacijama dobijenim od korisnika prilikom korišćenja usluga Gold Starovih partnera.  

Budući da se preko kolačića prikupljaju podaci o korisniku Gold Star ovim obaveštenjem upoznaje korisnike sa tim da koristi kolačiće kao i da se oni  pre svega mogu onemogućiti podešavanjima u internet pretraživaču preko kojeg korisnici pristupaju sajtu ili odbijanjem  korišćenja kolačića prilikom posete sajtu u kom slučaju će im pristup sajtu biti onemogućen.  

Ovo obaveštenje se odnosi na bilo koji sajt, aplikacije, brendirane stranice na platformama trećih lica (kao što su Facebook ili YouTube), i aplikacije kojima se pristupa ili se koriste preko takvih platformi kojima se upravlja od strane ili u ime Gold Stara.  


Šta su kolačići?
  

Kolačići su tekstualni dokumenti (fajlovi) koji sadrže skup podataka potrebnih za identifikaciju internet pretraživača korisnika (niz slova i brojeva) koje sajt šalje pretraživaču korisnika prilikom posete sajtu, a on ih pohranjuje. Prilikom svake ponovne posete sajtu, sajt preuzima podatke sadržane u kolačićima u pretraživaču korisnika.  

Tako i Gold Star preko sajta može preuzeti podatke o korisnicima koji su sadržani u kolačićima, kao što su: naziv internet pretraživača preko kojeg korisnik pristupa sajtu, naziv i tip uređaja korisnika, operativni sistem, naziv domena, adresu internet protokola (IP) računara, datum i vreme pristupanja sajtu, internet adresu stranica preko kojih korisnik pristupa sajtu i druge slične informacije.  

Kolačići po pravilu ne sadrže podatke koji lično identifikuju korisnika, ali osim što ih mogu sadržati, lični podaci koje korsinik daje Gold Staru ili trećim licima mogu biti i povezani sa podacima koji se čuvaju i dobijaju iz kolačića.  

Koju vrstu kolačića koristimo?  

Kolačići se razlikuju po svojoj svrsi, dužini trajanja i sajtu koji ih je integrisao.  

Svrha kolačića može biti pravilan rad i unapređenje funkcionisanja sajta (kolačići performansi i kolačići za funkcionalnost), a može biti usmerena i na praćenje ponašanja korisnika za potrebe statističkih analiza (posećenosti, načina upotrebe sajta) i marketinga (kolačići za „targetiranje“).   

Gold Star koristi nekoliko kolačića funkcionalnosti odnosno performansi koji služe za podeševanje sajta (trajanje sesije korisnika, omogućavanje uvida u prethodno pregledane proizvode, sortiranje artikala, listu omiljenih proizvoda) i automatizaciju marketinških procesa  (newsletter servis) na sajtu. 

Gold Star koristi i kolačiće povezane sa uslugama analitike koje joj pruža Google (Google Analytics). Google Analytics podrazumeva uslugu analize saobraćaja na veb sajtu i njegove upotrebe i obezbeđuje paket za razvoj softvera. Pored toga koristi i kolačiće koji su takođe deo Google Analytics-a i koji služe za ograničavanje prikupljanja podataka na sajtovima sa velikim prometom. 

Poseta sajtu podrazumeva i upotrebu kolačića koje korisiti Facebook za isporuku reklama. Facebook-ov kolačić prikuplja statističke podatke koji se odnose na posete sajtu, kao što su broj poseta, prosečno vreme provedeno na sajtu i koje stranice su posećene. 

Privremeni kolačići pohranjuju privremene podatke, kao što su podaci u vezi sa konkretnom kupovinom na sajtu (u Web, Online Shop-u) koji se brišu sa uređaja nakon zatvaranja internet pretraživača korisnika.   

Trajni kolačići se s druge strane koriste u svrhu pravilnog i boljeg funkcionisanja sajta, a što korisniku koji se registruje olakšava pristup, a Gold Staru pomaže da bolje razume potrebe korisnika i shodno tome unapređuje rad sajta. 

Većina napred opisanih kolačića predstavljaju trajne kolačiće. 


Šta su kolačići trećih lica?
  

Kolačići trećih lica (Facebook, Youtube) potiču sa drugih sajtova koje korisnik posećuje, a na kojima se Gold Star reklamira. Pomoću tih kolačića može na primer da se prati korišćenje interneta u marketinške svrhe.  

Ti kolačići imaju za cilj omogućavanje određenih funkcija koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju kao i korišćenje tog sadržaja od strane drugih internet servisa i marketing.  

Pristanak korisnika za korišćenje kolačića  

Pohranjivanje kolačića na uređaj (pretraživač) korisnika podrazumeva da je korisnik upoznat sa tim da sajt koristi kolačiće i da je na to pristao u skladu sa ovim obaveštenjem.  Korisnik može da spreči upotrebu svih kolačiča odgovarajućim podešavanjima u svom inetrnet pretraživaču  ili odbijanjem njihove upotrebe prilikom posete sajtu u kom slučaju će mu pristup sajtu biti u potpunosti onemogućen.  

Pitanja u vezi sa korišćenjem kolačića i ovim obaveštenjem  

Imajući u vidu da podaci koji se prikupljaju posredstvom kolačića mogu da budu i lične prirode Gold Star će po potrebi odgovarati korisnicima na sva njihova pitanja i razmotriće sve njihove prigovore u vezi sa korišćenjem kolačića i ovim obaveštenjem.  

Sve informacije u vezi sa korišćenjem kolačića korisnik može dobiti od Gold Stara, i to slanjem upita e-mail-om na:  Podrska@GoldStar.rs , telefonom na: 064 87 29 706 ili poštom na Gold Star Plus društvo sa ograničenom odgovornošću za proizvodnju i promet, Prijepolje, Bjelopoljska bb, 31 300 Prijepolje (sa naznakom: n/r licu za zaštitu podataka o ličnosti).  Gold Star istovremeno poziva korisnike da se u svakom slučaju upoznaju i sa načinom na koji Gold Star obrađuje njihove lične podatke, kao i sa pravima koja s tim u vezi imaju u Politici privatnosti, koja se može naći ovde.